Smaad

Introductie

Wordt u ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan smaad? Smaad is een vorm van belediging waarbij het slachtoffer door de dader in zijn goede naam of reputatie is aangetast. Een veroordelings wegens smaad kan er zelfs toe leiden dat u een gevangenisstraf wordt opgelegd. Onze strafrechtspecialisten hebben veel ervaring met smaadzaken en zorgen voor de best mogelijke verdediging. Bovendien bekijken wij ook altijd de mogelijk om uw zaak op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand te behandelen. Benader ons daarom zo snel mogelijk en zorg dat u van onze hulp verzekerd bent!

Kom in actie!

Heeft u een dagvaarding ontvangen, moet u op verhoor komen, of heeft u te maken met politie of justitie? Bel ons voor een gratis intake! Wij helpen u altijd.
Bel:
088 – 374 79 91

Wanneer is er sprake van smaad?

Er zal alleen een veroordeling wegens smaad volgen wanneer daar juridische gezien sprake van is. Smaad is verboden in artikel 261 van het Wetboek van Strafrecht. Juridische gezien is er sprake van smaad wanneer u iemand bewust zwart maakt via woord of geschrift.

In beginsel zal er sprake zijn van smaad indien u iemand bewust heeft zwartgemaakt. Het is echter mogelijk dat dit niet het geval is omdat u heeft gehandeld ter verdediging of dat u er van mocht uitgaan dat wat u verkondigde de waarheid was. Of hier sprake van is zal afhangen van de specifieke omstandigheden van uw geval.

Wat voor straf staat er op het plegen van smaad?

In beginsel staat er op het plegen van smaad een gevangenisstraf van ten hoogste 6 maanden en/of een maximale boete van 8.200 euro. Dit zijn echter de maximumstraffen. Dit betekent dat de rechter vaak zal beslissen om een lagere gevangenisstraf en/of boete op te leggen.

Voor de maximumstraffen voor het plegen van smaad worden opgelegd is het van belang of de smaad heeft plaatsgevonden op schrift. Als dat het geval is, kunnen er door de rechter hogere straffen worden opgelegd. De maximum gevangenisstraf die opgelegd kan worden bedraagt dan een jaar. De hoogste boete die kan worden opgelegd is in dat geval hetzelfde.

Hoe verloopt de procedure in het geval van smaad?

De politie zal u willen verhoren als u ervan wordt verdacht smaad te hebben gepleegd. Het is belangrijk om op dat moment al contact te zoeken met een van onze advocaten. Zij hebben jarenlange ervaring met dit soort zaken en kunnen u vertellen wat u het beste kunt doen in deze situatie.

Na het verhoor zal het OM beoordelen of zij u nog steeds verdenken van het plegen van smaad. Indien dat het geval is zal u daarna gedagvaard worden om bij de politierechter te verschijnen. De rechter zal op de zitting onderzoeken of u smaad heeft gepleegd en zal dan ook bepalen of, en zo ja welke straf u zult krijgen.

Wat kunnen onze advocaten voor u betekenen?

Ons kantoor is gespecialeerd in het behandelen van strafzaken. Al onze advocaten hebben expertise in het behandelen van zaken die gaan over smaad. Door hun ervaring weten onze advocaten hoe zij u het beste kunnen helpen zowel voor, tijdens, of na de zitting bij de politierechter. Het is daarbij belangrijk om zo tijdig mogellijk met een van onze advocaten in contact te komen. Zij hebben dan zo veel mogelijk tijd om zich in uw zaak te verdiepen.

Doordat wij meerdere locatie’s in Nederland hebben, zijn wij in staat om op korte termijn overal in het land aanwezig te zijn. Wij hebben altijd een advocaat bij u in de buurt beschikbaar die zich over uw zaak kan buigen.

Neem contact met onze advocaten

Wordt u ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan smaad? Heeft de politie u opgeroepen voor verhoor? Of bent u gedagvaard om voor de politierechter te verschijnen? Wij beschikken over de ervaring en expertise om uw zaak tot het best mogelijk einde te brengen. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met een van onze advocaten!

U kunt ons bereiken door een webformulier op onze website in te vullen of door ons te bellen. Er zijn 7 dagen per week specialisten bij ons op kantoor aanwezig. Zij zullen ervoor zorgen dat u binnen 24 uur een advocaat heeft die u bijstaat!


Tel: 088 - 374 79 91
Whatsapp: 06 - 497 706 75

Contact

Heeft u te maken met politie of justitie? Neem contact op met onze juridische intakebalie die 7 dagen per week voor jou klaar staat. Wij behandelen uw vraag binnen 1 werkdag zodat u gelijk weet wat u te wachten staat!

 088 - 374 79 91  06 - 497 706 75

Advocaten

Wij hebben meerdere advocaten klaar staan, elk gespecialiseerd in strafzaken.


Over ons

Waar kunnen wij u mee helpen?

Wij hebben meerdere advocaten klaar staan, elk gespecialiseerd in strafzaken.
Winkeldiefstal

Winkeldiefstal

Meer
Mishandeling

Mishandeling

Meer
Fraude

Fraude

Meer
Drugshandel

Drugshandel

Meer
Huiselijk geweld

Huiselijk geweld

Meer
Smaad

Smaad

Meer
Hennepkwekerij

Hennepkwekerij

Meer
Diefstal

Diefstal

Meer
Oplichting

Oplichting

Meer
Openbare orde

Openbare orde

Meer
Heling

Heling

Meer

Staat uw situatie hier niet tussen? Geen probleem, wij helpen u in elke strafrecht situatie.

Juridische hulp in drie simpele stappen

Laat uw gegevens achter

Laat uw gegevens achter

Laat uw gegevens achter zodat wij zo spoedig mogelijk met u in contact kunnen komen. Dit is 100% vertrouwelijk.

Contact met de intakebalie

Contact met de intakebalie

U wordt teruggebeld door een jurist van onze intakebalie die samen met u volledig vertrouwelijk uw zaak doorneemt.

De beste bijstand in uw zaak

De beste bijstand in uw zaak

Als het nodig is helpen onze strafrecht advocaten u door de procedure, ook pro deo.

Stel uw vraag aan onze specialisten

Stel uw vraag aan een van onze strafrecht specialisten. Wij beoordelen graag vrijblijvend uw zaak en geven u een eerste advies.
  Lees onze privacy statement

  Contact

  Advocaat-politierechterzaken.nl

  Tel: 088 - 374 79 91
  Whatsapp: 06 - 497 706 75

  Openingstijden
  Maandag – donderdag 08:00 – 20:00 uur
  Vrijdag 08:00 – 16:00 uur
  Zaterdag – zondag 12:00 – 16:00 uur

  Lidmaatschappen